Želite obvestila o naših najboljših ponudbah? Prijavite se!

info@pozejdon-turizem.com 02 608 80 80 ali 031 735 555

 
Prosimo počakajte...
Za vas pridobivamo najugodnejše ponudbe.
Prosimo počakajte...
Za vas pridobivamo najugodnejše ponudbe.

ZGODOVINA KRIŽARJENJ

Kategorija: Koristne informacije

Se sprašujte kako se je razvijala industrija ladij za križarjenja? Katera je bila prva ladja križarka, ki je zaplula po morju? Potem ste na pravem mestu, sprehodili se bomo po zgodovini potovanja z ladjami za križarjenja vse do moderne oblike, katero poznamo danes. Počitnice z ladjo križarko predstavljajo oddih od normalnosti vsakdana in korak v drugo kraljestvo plavajočega mesta, kjer je dosegljivo in mogoče vse, kar si vase srce poželi. Ne glede ali boste potovali z luksuzno jahto ali moderno križarko, zabave vam ne bo zmanjkalo. Potovanje z ladjo za križarjenja je v zgodovini predstavljajo veliko tegob. V naslednjih odstavkih vam bomo predstavili zakaj.

Prvotni namen ladij za križarjenja

Leta 1800 se je ladjarstvo ukvarjalo predvsem s pošto in tovorom. Leta 1818 je bila ustanovljena družba Black Ball Line z namenom zagotavljanja rednih prevozov iz Severne Amerike do Evrope. Potreba po delovni sili v Ameriki je Black Ball Linu dala pobudo za ustvarjanje udobja, ki so ga potrebovali potniki pri večdnevnem potovanju. Prvo pravo križarjenje v prostem času pa se je zgodilo 1844, ko je podjetje Peninsular Steam Navigation Company, prevažal potnike do Sredozemlja. Kasneje so svojo dejavnost razširili tudi na Bližnji vzhod, Novo Zelandijo, Indijo in Avstralijo.

Ta mejnik je kmalu postal referenčno merilo v 1860, ko so se ladje začele bolj osredotočati na potnike in njihovo odboje, kot pa na pošto in tovor. Industrija ladij za križarjenja in notranji dizajn sta postopoma uvedla veliko razkošja kot so električne luči, zabave na krovu, apartmaji za mladoporočence, itd.

Angleške kolonije

Zlata doba križarjenj se je pričela z Britansko kolonizacijo Indije. Preden so letala postala najprimernejši način potovanja, je bilo križarjenje edina pot čez Atlantski ocean. Po letu 1900 so ladje dobivale obliko okrašenih hotelov s petimi zvezdicami in romantičnim pridihom, kakršne poznamo tudi danes. Zasnova teh linij je s pomočjo udobne in elegantne namestitve ter načrtovanih sofisticiranih dogodkov hotela prikriti dejstvo skrajnih razmer morja ali blago rečeno morskih slabosti.

Podjetje White Star Line je naročilo tri polovila olimpijskega razreda, Olympic, Titanic in Britannic, vse tri ladje naj bi slovele po svoji razkošnosti in eleganci. Po letu 1912, ko je potonil legendarni Titanik, je podjetje ponujalo svoje prevoze za preseljevanje Judov med vojnama.

Sodobna križarjenja kot jih poznamo danes so se pojavila v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, s prihodom ovekovečenih televizijskih nadaljevank in trženju širši javnosti. Razvila so se številna uspešna podjetja, ki danes orjejo večino industrije ladij za križarjenja. Med najbolj uspešne spadajo ladjarske družbe Costa Crociere (del združenja Carnival), MSC Cruises, Royal Caribbean International, Princess, Holland America, Carnival … Največja ladja za križarjenja na svetu je še zmeraj ladja Symphony of the Seas v lasti Royal Caribben International z dolžino 361 metrov, na katero sprejme do 6.680 potnikov.

Pozejdon turizem in križarjenja

Od naše ustanovitve leta 2007 smo prepeljali več kot 65.000 potnikov, organizirali čez 1.500 skupinskih izletov in potovanj ter več kot 150 skupinskih odhodov križarjenj. Ponosni smo, da sodelujemo z najprestižnejšimi ladjarji na svetu med katere sodijo Costa, Royal Caribbean, MSC, Celebrity Cruises, Princess, Holland America, CroisEurope in drugi.

S Pozejdonom smo prepluli Sredozemlje, vode Atlantika, Pacifika in Indijskega Oceana. Križarili smo po Aljaski, južni Ameriki, jugovzhodni Aziji, odkrivali lepote južne Afrike, Nove Zelandije s Pacifikom in  Avstralijo, deželo »down under«. Skupaj smo v teh letih pluli že kar po 5 celinah.

Poslanstvo Pozejdon turizma je tudi organizacija izletov in potovanj za zaključene skupine, osnovne šole, društva upokojencev in različne sindikate. Redno se izobražujemo na različnih delavnicah in seminarjih. Ponosni smo, da smo že vrsto let povabljeni na največji sejem francoskih touroperaterjev iz vsega sveta »Rendez vous en France«, ki poteka v mesecu marcu v Franciji. Izobraževali smo se v Švici, sodelovali na GTM v Nemčiji (nacionalnem sejmu za prodajo in promocijo turizma), bili udeleženci svetovnega romarskega kongresa in sejma v Lurdu. Ponosni in veseli smo, da naš team sestavljajo strokovni, prijazni in usposobljeni sodelavci, prav tako pa odlična ekipa turističnih vodnikov, s katerimi si izmenjujemo izkušnje in znanja ter tako ali drugače razveseljujemo svoje zveste stranke.

 

Dragi in spoštovani!

Beseda zahvala je najbrž premalo za vse, kar ste nam dali, je pa podana iz srca. Hvala za vaše zaupanje, čas, razumevanje, druženja na izletih, pesmih, številnim prigodam, ki smo jih skupaj doživljali, smehu in vsaki prijazni besedi. Vsakomur iskrena zahvala in roka desnice za vse, kar smo in kar še bomo s Pozejdončkom doživeli.

 

Še na mnoga zdrava in uspešna leta! J

Matjaž Tomanič

 

Pišite nam: info@pozejdon-turizem.com

Grajski trg 15, 2327 Rače

+386 2 608 80 80

info@pozejdon-turizem.com


Delovni čas:
Od ponedeljka do petka
08.00 - 13.00 in 14.00 - 16.00

Vse pravice pridržane. Pozejdon turizem d.o.o.